AbiWord

Kada ste poslednji put imali korisno parče aplikativnog softvera koje je na disku zauzimalo “celih” 23 MB? Verovatno tamo negde 1996-e. Ovoga puta vam predstavljamo AbiWord, tekst procesor sa dugom istorijom, pristojnim mogućnostima i zaista minimalističkim zahtevima prema hardveru.


Reč i oko reči
99 posto
I ono što Word nema
Trun u oku


 

Reč i oko reči

Tekst procesori su davno prerasli osnovne potrebe korisnika. Nekada su predstavljali aat koji služi pre svega za generisanje teksta i rad na njegovom kvalitetu. Danas, tekst procesori predstavljaju čitave male studije koji služe za prelom teksta, dizajn i štampu. Ni jedan tekst procesor u tome nije dalje otišao od Microsoft-ovog Word-a i ni jedna druga aplikacija nije praktično postala paradigma kancelarijskog poslovanja kao što se to dogodilo sa Word-om.

Da odmah bude jasno, iako se radi o tekst procesoru, AbiWord ne pripada istoj klasi softvera kao i MS Word. AbiWord je odličan primer asketske funkcionalnosti koji se ne razmeće stotinama raznoraznih korisnih i manje korisnih opcija. Njegova osnovna ideja je da svom korisniku ne odvlači pažnju “šarenišem” već da mu omogući efikasno generisanje čitljivog i tehnički ispravnog teksta. Da li to onda znači da je AbiWord tek nešto više od običnog tekst editora? Nikako i tekst pred vama odgovara na pitanje “zašto”.


99 posto

logoabiwordKada počnete da koristite AbiWord, prvi utisak je da je sve na svom mestu i da program može sve. Zaista, sve osnovne operacije nad tekstom se izvode veoma brzo i bez ikakvih problema. Alati za uređivanje su baš tamo gde ih očekujete, sve prečice na tastaturi takođe. Jednostavno imate utisak da koristite neku stariju verziju Word-a koja je neočekivano okretna jer Word, živ nam bio, nikad nije bio toliko brz.

AbiWord ima pristojnu lokalizaciju za više od 30 jezika – naša nije baš upeglana do kraja ali se da koristiti. Ako vam je ovaj element jako bitan, na www.abisource.com web sajtu ćete pronaći uputstvo kako se AbiWord lokalizuje pa možete da probate i sami. Pored svih operacija sa tekstom AbiWord će vam bez problema omogućiti sve ono na šta ste navikli kad je umetanje tabela i slika u pitanju. Takođe tu su i sve opcije za liste, numeraciju, stilove, paragrafe, kolone itd. To bi otprilike trebalo da bude 99% potreba za 99% korisnika. Za entuzijaste AbiWord nudi razne plaginove, skriptove, opciju MailMerge uz pomoć koje možete koristiti fajlove poput xml, csv ili tsv da pripremite višestruke verzije dokumenata koje će se menjati na osnovu polja iz ovih fajlova.

tools

AbiWord ima punu podršku za MS Office formate pa ni tu nećete biti uskraćeni iako ti formati nisu uvek najsrećnije rešenje za deljenje dokumenata. Problemi u vezi sa nekonzistentnim formatiranjem dokumenata, dozvolama za editovanje ili kontrolom distribucije samo su neki od problema koji se mogu javiti sa ovim formatima.


I ono što Word nema

Iako dizajn AbiWord-a stvarno podseća na neke stare verzije MS Word-a, ovaj interesantan program ima i ponešto što u čuvenom pandanu nećete naći. Na primer, dok editujete tekst možete inicirati Internet pretragu po obeleženim ključnim rečima. Pored Google pretrage, na raspolaganju su vam još i razni servisi za prevod na druge jezike, pretraga po Wiki enciklopediji itd. Ovo je sjajan alat za brže iskorišćenje web resursa i proveru referenci u toku pisanja, a pošto su sve ove pretrage implementirane preko plaginova to neće biti i konačni spisak raspoloživih resursa.

Pored pretraga, verovatno jedna od najinteresantnijih novih opcija je i mogućnost kolaboracije. Kolaboracija je u AbiWord-u zamišljena nešto drugačije od onoga na šta smo navikli kod Google-a ili Microsoft-a. Saradnja se odvija putem web servisa AbiCollab na koji se prijavljujete u toku rada i koji služi za sinhronizaciju višestrukih instanci deljenog dokumenta razasutih na PC računarima vaših kolega. Dodatna mogućnost je da se saradnja odvija u direktnom povezivanju preko TCP protokola što bi trebalo biti nešto brže i sigurnije ali nije praktično ukoliko saradnici sede iza različitih firewall-ova ili NAT-ova.

kolaboracija

Trun u oku

Kao i svaki program tako i AbiWord ima svoje mane. Jedna od očiglednijih je dizajn koji za uzorima kaska dobru deceniju. Ozbiljniji problem je neprilagodljivost korisničke školjke. Recimo statistika poput WordCount-a ne može da se smesti u statusnu liniju ili na slobodno mesto na toolbar-u što bi bilo vrlo korisno već mora da stoji u zasebnom prozoru i da pokriva deo interfejsa.

interfejs

Ipak AbiWord je živi open source projekat, deo je OLPC projekta i standardnog gnome office okruženja, radi odlično na starim mašinama i na ispod 1GB RAM-a, u pisanju ovog teksta zauzimao je konstantno ispod 20 MB RAM-a, pogodan je za OS instaliran na vašem USB flash drive-u, radi na Linux, Windows, Solaris, ReactOS, Amiga OS, QNX, MeeGo i drugim OS-ima. Sa naše strane – bezrezervna preporuka.

Podelite sa drugima!
  Stevan Josimovic

  Stevan Josimovic

  Stevan je diplomirani inženjer informacionih sistema. U IT novinarstvu je skoro četvrt veka. Karijeru je počeo kao programer, nastavio kao inženjer tehničke podrške i IT trener za tehnike procesiranja vazdušnih i satelitskih fotografija u Australiji. Radio je i u jednoj vladinoj agenciji kao GIS konsultant. Autor je više stotina članaka u mnogim domaćim kompjuterskim listovima: PC Press, Svet Kompjutera, Connect, Chip, Internet ogledalo...

  More Posts

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5.00 out of 5)
  Loading...Loading...

  Jedan komentar na AbiWord

  1. […] Канцеларија: Abiword, Gnumeric, Evince, Leafpad, Osmo […]

  Napišite komentar ili odgovor

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.


  *


  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Top