Mikrotik

Routers for the masses – ovako bi mogla da se interpretira linija proizvoda koju nudi kompanija Mikrotik. Njihova RouterBOARD familija proizvoda nudi uređaje koji mogu da zadovolje potrebe kućnih mreža, ali i kompleksnijih korporativnih okuženja, a svoju primenu pravdaju cenom, kvalitetom i mogućnostima.

Sadržaj:
Odabir pravog Mikrotika
Upravljivost  
RouterOS  
Virtuelizacija
Zaključak 


Odabir pravog Mikrotika

Ono što možda najviše izdvaja Mikrotik uređaje od konkurcencije jeste fleksibilnost uparena sa mogućnostima. Izbor je vaš – možete kupiti gotov uređaj kao što je RB750, možete kupiti RouterBOARD ploču koju će te spakovati u kućište po vašoj meri, a pored toga postoji i mogućnost instalacije RouterOS-a na x86 platformu.


RB750 je ’’entry level’’ uređaj koji pruža obilje mogućnosti i može lako da zadovolji potrebe firme srednje veličine. Nudi sve od firewall-a sa mogućnošću kontrole layer 7 protokola do uspostavljanja poprečnih veza PPTP, OVPN, L2TP i SSTP VPN tunelima, rutiranja RIP i OPSF protokolima, VLAN mrežama i još puno toga. Prilično impresivno imajući u vidu da košta nešto više od kućnog rutera sa relativno ograničenim mogućnostima. RB750 dolazi u dve varijante – jeftinijoj brzine 100Mbps i nešto skupljoj gigabitnoj varijanti.

RouterBOARD takođe dolazi u varijanti ploče i posebnog kućišta. Pred vama je izbor puno modela ruterskih ploča, a kućišta postoje u raznim gabaritima, oblicima i materijalima. Ovo, na primer, pruža mogućnost postavljanja Mikrotik uređaja na mesta gde im prete čak i teški vremenski uslovi.

Ako imate neki stari PC koji vam skuplja prašinu RouterOS je šansa da mu udahnete novi život. Naime možete instalirati ROS na bilo koju x86 platformu i tako od slabog računara napravite moćan ruter.


Upravljivost

Mikrotik možete podesiti preko web interfejsa (Webfig), Winbox-a (specijalizovanog upravljačkog softvera) ili bilo kog SSH klijenta. Webfig pruža lako dostpunu upravljivost uređajem, pregledno okruženje, pa čak i odabir tema za izgled samog interfejsa. Windows klijent Winbox je portabilni program koji takođe pruža grafički interfejs sličan Webfig-u. Winbox pruža istu preglednost kao i web varijanta stim što je moguće definisati pristupne parametre sesija, sačuvati kredencijale i pristupiti uređajima po MAC adresi. Iako i Webfig i Winbox nude stabilan i inventivan grafički interfjes kao i podešavanje pomoću komandne linije, postoji mogućnost prilaska uređaju pomoću bilo kog SSH klijenta i na taj način podesiti sve aspekte RouterOS-a.


Iako na prvi pogled mogu da uplaše količinom stavki, grafički interfejsi su vrlo pregledni i jako dobro organizovani. Nema suvišnog šarenila, već su posvećeni isključivo svojoj nameni – konfigurisanju rutera. Jedna karateristika koju treba navesti, a koja izdvaja Winbox od Winfig-a, jesu prozori. Svaka od stavki pokrenutih u Winbox-u se otvara u posebnom prozoru sa jezičcima, koji se može povećati preko celog ekrana, minimizirati i pomerati. Sve ovo doprinosi brzom uhodavanju i lakom snalaženju novih korisnika.


RouterOS

Srce svakog Mikrotika je definitivno operativni sistem RouterOS, ili skraćeno ROS. ROS je upravo i glavni proizvod komapnije Mikrotik koji pruža sve mogućnosti koje smo naveli, i mnogo njih koje jednostavno prevazilaze opseg ovog teksta. To je u osnovi derivat linuksa, zasnovan na kernelu 2.6, pa prema tome i podržava sve hardverske komponente koje podržava ta verzija kernela. Naravno, ako se slučajno desi da ROS ne prepoznaje neki hardver uvek možete dodati drajvere kroz Winbox ili Webfig.

Funkcionalnosti koje će posedovati ROS zavise od instaliranih paketa. Paketi se mogu dodavati i uklanjati u bilo kom momentu. Instalacija se svodi na pohranjivanje paketa u flash memoriju. Nakon toga je potrebno restartovati uređaj, a operativni sistem će pri sledećem podizanju proveriti da li su dodati novi paketi i instalirati ih. Uklanjanje je takođe vrlo jednostavno, samo treba obeližiti željenje pakete, a po sledećem podizanju ROS će ih ukloniti. Ovo je vrlo značajno jer vam pruža skoro bezgranične mogućnosti u pogledu kombinovanja postojećih i uvođenja novih funkcionalnosti.


Virtuelizacija

RouterOS je vrlo praktičan jer ga možete instalirati čak i kao virtuelnu mašinu. Prema tome možete ga koristiti u testnim okruženjima kada vam je potrebna veća kontrola nad virtuelnom mrežom nego što sama platforma pruža. Podjednako dobro radi na Hyper-V platformi i Vmware-u. Takođe u samom RouterOS postoji mogućnost postavljanja virtuelnih mašina, odnosno virtuelizacije rutera. Ovaj feature se zove MetaROUTER.

Zanimljivost: Kada se podigne u Vmware Workstation-u moguće ga je upotrebiti za još jednu interesantnu stvar – Vaš lični Mikrotik firewall. Naime, instalirate ga u virtuelnu mašinu, dodelite mu ’’Brigded network adapter’’, čekirate ’’replicate physical connection state’’ i dodelite još jedan mrežni adapter koji se nalazi na istoj virtuelnoj mreži kao i fizička mašina. Na fizičkoj mašini ugasite mrežni adapter, i ako ste podesili Mikrotik kako treba imaćete pristup mreži isključivo kroz njega.


Zaključak

Kvalitet, fleksibilnost i cena neuporedivo manja od bilo kog proizvoda u istoj klasi čine Mikrotik, čak i entry level uređaje, idealnim izborom za mrežu bilo kog kalibra. U produkciji su se pokazali kao vrlo pouzdani. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da se stabilno ponašaju čak i u okruženjima koje karakterišu relativno loši uslovi: niske i visoke temperature, česti nestanci struje i prekidi konekcije ka internetu. Imajući u vidu da ih ništa od toga nije ometalo u stabilnom radu možemo zaključiti da su, pored navedenog u tekstu, vrlo izdrljivi u svakom pogledu.

Korisna adresa: www.mikrotik.com

Autor:

Siniša Marjanović
Sistemski Inženjer
WAX d.o.o. www.wax.rs

Podelite sa drugima!

  Sinisa Marjanovic

  Siniša Marjanović je sertifikovani Microsoft administrator, a trenutno studira Fakultet Kompjuterskih Nauka u Beogradu

  More Posts

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.20 out of 5)
  Loading...Loading...

  2 Komentara na Mikrotik

  1. Despot Siniša says:

   Odlično napisan osnovni pregled,koncizan u temi i nivou opisivanja.Pretpostavljam da za dublje zalaženje u hardversko izvođenje,primere aplikacija i osnovni pregled konfigurisanja paketa i podešavanje funkcionalnosti treba cela serija napisa o temi.Pošto se Mikrotik uređaji po forumima često nepotrebno mistifikuju,a sa druge strane postoji velika glad za sredjenim informacijama na našem jeziku,moj predlog uvaženom autoru i uredništvu sajta je da nastave sa razradom ove teme.Sve pohvale autoru za stil pisanja.

   • ITModul ITModul says:

    Pozdrav Siniša,

    Slažemo se, bilo bi zanimljivo objaviti nešto više tehničkih informacija i informacija o mogućnostima Mikrotik platforme.
    Ukoliko nam resursi dozvole pokušaćemo da obradimo i ovo.
    Ako imate kapaciteta da temu dopunite informacijama, svaka podrška u ovom smislu je dobrodošla.

    Redakcija IT Modul

  Napišite komentar ili odgovor

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.


  *


  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Top