Visual Studio 2010 Express – Instalacija

Visual Studio 2010 Express je moćno i besplatno IDE okruženje (Integrated development environment), koje omogućuje razvoj raznih tipova aplikacija. Na raspolaganju je nekoliko opcija, u zavisnosti od karatkerističnih potreba developera. Ukoliko odaberemo Visual C++ 2010 Express koristićemo moćan Visual C++ programski jezik, koji omogućava kreiranje native Windows (COM+) aplikacija ili aplikacija koje se oslanjaju na .NET Framework. Visual C# 2010 Express i Visual Basic 2010 Express nam takođe omogućavaju  rapidni razvoj moćnih aplikacija raznih tipova, koje se oslanjaju na .NET Framework korišćenjem C# odnosno Visual Basic programskog jezika. Visual Web Developer 2010 Express je namenjen razvoju Web aplikacija korišćenjem ASP .NET Framework-a. Sistemska zavisnost: Bavljenju samim instalacionim postupkom, prethodi kratak osvrt na sistemsku zahtevnost.

Softverska zahtevnost u ovom slučaju predstavlja listu operativnih sistema na kojima će Visual Studio 2010 Express raditi. To su sledeći sistemi:

 • Windows XP(x86) sa Service Pack-om 3 (sve edicije osim Starter verzije)
 • Windows Vista (x86 i x64) sa Service Pack-om 2 (sve edicije sem Starter verzije)
 • Windows 7 (x86 i x64)
 • Windows Server 2003 & 2003 R2 (x86 i x64)
 • Windows Server 2008 & 2008 R2 (x86 i x64)


Hardverski zahtevi
su sledeći:

 •  Računar sa procesorom koji radi na minimum 1.6 GHz
 •  1 GB RAM memorije za 32-bitnu verziju, 2 GB RAM memorije za 64-bitnu verziju, plus 512 MB RAM memorije ukoliko koristimo Visual Studio 2010 Express pod virtualizacijom
 •  3 GB raspoloživog prostora na disku
 •  Hard disk sa minimum 5400 obrtaja
 •  Grafička karta sa DirectX 9 podrškom i podržanom rezolucijom od 1024 x 768 piksela
 •  DVD uređaj


INSTALACIJA:

Instalaciju Visual Studio-a možemo odraditi na dva načina. Prvi način se sastoji u preuzimanju kompletnog DVD ISO imidža, veličine 710 MB-a, koji u sebi sadrži Visual Basic, Visual C#, Visual C++ i Visual Web Developer. Dostupan je takođe ISO imidž verzije Visual Studio-a za razvoj Windows Phone aplikacija. Preuzimanje paketa Visual Studio može se obviti sa adrese http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/express, posle čega je potrebno narezati imidž na CD/DVD medij i inicirati instalacioni proces.

Mi ćemo se fokusirati na drugi metod instalacije, a to je takozvana Web instalacija. Web instalacija je specifična, jer zahteva internet konekciju sa naše strane i pravi je model klijent – server instalacije. Svi potrebni instalacioni resursu su na Microsoft serverima, a nama su dostupni upotrebom klijenta koga preuzimamo sa gore pomenute adrese i koji inicira konekciju ka serverima. Sa gore pomenute adrese možete inicirati Web instalacije, sledećih samostalnih komponenti Visual Studio-a:

 •    Visual C++ 2010 Express
 •    Visual C# 2010 Express
 •    Visual Basic 2010 Express
 •    Visual Web Developer 2010 Express

U ovom uputsvu detaljnije ćemo obuhvatiti proces instalacije Visual C# 2010 Express-a


Odabirom opcije “Install Visual C# 2010 Express” preuzimate fajl “vcs_web.exe“, veličine 3 MB-a, čijim startovanjem, inicirate proces instalacije.


Odabirom opcije “Next” prelazimo na sledeću formu instalacinog vizarda.


Potvrdom licence i još jednim klikom na “Next” dugme, dolazimo do forme koja nudi izbor dodatnih opcionih paketa koje možemo instalirati uz Visual C# 2010 Express. Ponuđeni su Microsoft Silverlight plugin i Microsoft SQL Server 2008 Express. Posebno je zanimljiva opcija instalacije Microsoft SQL Server Express verzije, koja se tesno integriše sa Visual Studio-om i olakšava nam rad na projekatima koji se oslanjaju na baze podataka.


Sledeća forma sadrži spisak komponenti koje će prilikom procesa instalacije biti preuzete i instalirane na sistem. Takođe na datoj formi možemo promeneti podrazumevanu putanju instalacionog direktorijuma. Odabirom “Install” dugmeta startujemo proces same instalacije.


Proces instalacije je propraćen detaljnom informacijom o trenutnom statusu download-a, preuzetoj i preostaloj količini podataka, kao i komponentama koje se aktuelno downloaduju i instaliraju.


Proces instalacije nije dugačak i u dobroj meri zavisi od brzine Vaše internet konekcije. Sledeća slika nas obaveštava o uspešno završenom procesu instalacije.


Ovim smo uspešno instalirali Microsoft Visual C# 2010 Express. Ukoliko želite da pored C#-a, u Visual Studio IDE okruženju radite sa još nekim programskim jezikom možete instalirati Visual Basic 2010 Express i/ili Visual C++ 2010 Express. Procesi instalacije su praktično identični. Takođe ukoliko planirate da razvijate Web aplikacije i radite sa Java skriptom i ASP. NET-om, sleduje Vam obavezna instalacija Visual Web Developer 2010 Express-a.

Podelite sa drugima!
  Vladimir Blagojevic

  Vladimir Blagojevic

  Vladimir Blagojević je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama. Kontakt adresa - vlada.blagojevic@gmail.com

  More Posts

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.60 out of 5)
  Loading...Loading...

  10 Komentara na Visual Studio 2010 Express – Instalacija

  1. Đina says:

   Poštovani,
   Ja želim da instaliram Visual Studio 2010 Express. Kako mogu da proverim na koliko GHz radi moj procesor, da li je 32-bitna ili 64-bitna verija i sa koliko je obrtaja hard disk?

   Pozdrav
   Đina

  2. Vladimir says:

   Đina u Windows 7 možete da odete control panel -> system
   Tu u panelu sa informacijama pod stavkom system bi trebalo da stoji koji procesor imate i da li je sistem 32-bitni ili 64-bitni

   control panel – administrative tools -> computer management -> device manager -> disk drives
   tu možete da vidite koji su diskovi prisutni na sistemu i da potražite njihovu tačniju specifikaciju na internetu, gde možete i naći broj obrtaja diska

   • Sasa says:

    Imam jednu igru koja izbacuje greska, a ista greska se uklanja tako sto se instalira microsoft visual studio.
    Postovani, mene interesuje sada, da li ja moram u potpunosti ukloniti visual studio sa svog kompjutera koji vec ima, sto bi bilo logicno, da bih na njegovo mesto instalirao onaj koji je potreban ? Samo ne zelim da pogresim u nicemu. Hvala.

    • Sasa says:

     Puno ime microsoft visual C++ redistributable….

     • Vladimir says:

      Saša Microsoft Visual C++ redistributable paket zahtevaju mnoge igre i generalno je nezavistan paket od Visual Studija, instalirajte samo njega i to će vam rešiti problem. Inače mislim da se prilikom instalacije Visual Studia automatksi instalira i c++ redistributable paket kao jedna od međuzavisnoti, pa zato ne dobijate grešku kada je instaliran Visual Studio.

      • Sasa says:

       Hvala vam na odgvoru.
       Interesuje me samo to, da li je moguce da ja obrisem jedan redistribute ako imam i ako nije odgovarajuci, da bih instalirao drugi koji jeste? To se tako radi, zar ne ?

      • Vladimir says:

       Nemojte sklanjati već postojeći C++ Redistributable paket, već uz njega instalirajte taj koji vam aplikacija (igra) zahteva. Na sitemu možete imati više C++ Redistributable paketa instalirano shodno verziji (2008,2010,2012,2013).

  3. Đina says:

   Hvala Vam!

   Pozdrav

  4. Sasa says:

   Postovani, hvala vam, mislio sam samo da moze naskoditi sistemu, a ne moze. Instaliracu onaj koji igra trazi. Veliki pozdrav, ovo je vise nego ozbiljan sajt. Ne kazem to zbog odgovora koje sam dobio samo, vec zbog sveobuhvatnosti. Pozdrav.

  Napišite komentar ili odgovor

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.


  *


  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Current ye@r *

  Top