Visual Studio 2010 Express – Instalacija

Visual Studio 2010 Express je moćno i besplatno IDE okruženje (Integrated development environment), koje omogućuje razvoj raznih tipova aplikacija. Na raspolaganju je nekoliko opcija, u zavisnosti od karatkerističnih potreba developera. Ukoliko odaberemo Visual C++ 2010 Express koristićemo moćan Visual C++ programski jezik, koji omogućava kreiranje native Windows (COM+) aplikacija ili aplikacija koje se oslanjaju na .NET Framework. Visual C# 2010 Express i Visual Basic 2010 Express nam takođe omogućavaju  rapidni razvoj moćnih aplikacija raznih tipova, koje se oslanjaju na .NET Framework korišćenjem C# odnosno Visual Basic programskog jezika. Visual Web Developer 2010 Express je namenjen razvoju Web aplikacija korišćenjem ASP .NET Framework-a. Sistemska zavisnost: Bavljenju samim instalacionim postupkom, prethodi kratak osvrt na sistemsku zahtevnost.

Softverska zahtevnost u ovom slučaju predstavlja listu operativnih sistema na kojima će Visual Studio 2010 Express raditi. To su sledeći sistemi:

 • Windows XP(x86) sa Service Pack-om 3 (sve edicije osim Starter verzije)
 • Windows Vista (x86 i x64) sa Service Pack-om 2 (sve edicije sem Starter verzije)
 • Windows 7 (x86 i x64)
 • Windows Server 2003 & 2003 R2 (x86 i x64)
 • Windows Server 2008 & 2008 R2 (x86 i x64)


Hardverski zahtevi
su sledeći:

 •  Računar sa procesorom koji radi na minimum 1.6 GHz
 •  1 GB RAM memorije za 32-bitnu verziju, 2 GB RAM memorije za 64-bitnu verziju, plus 512 MB RAM memorije ukoliko koristimo Visual Studio 2010 Express pod virtualizacijom
 •  3 GB raspoloživog prostora na disku
 •  Hard disk sa minimum 5400 obrtaja
 •  Grafička karta sa DirectX 9 podrškom i podržanom rezolucijom od 1024 x 768 piksela
 •  DVD uređaj


INSTALACIJA:

Instalaciju Visual Studio-a možemo odraditi na dva načina. Prvi način se sastoji u preuzimanju kompletnog DVD ISO imidža, veličine 710 MB-a, koji u sebi sadrži Visual Basic, Visual C#, Visual C++ i Visual Web Developer. Dostupan je takođe ISO imidž verzije Visual Studio-a za razvoj Windows Phone aplikacija. Preuzimanje paketa Visual Studio može se obviti sa adrese http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/express, posle čega je potrebno narezati imidž na CD/DVD medij i inicirati instalacioni proces.

Mi ćemo se fokusirati na drugi metod instalacije, a to je takozvana Web instalacija. Web instalacija je specifična, jer zahteva internet konekciju sa naše strane i pravi je model klijent – server instalacije. Svi potrebni instalacioni resursu su na Microsoft serverima, a nama su dostupni upotrebom klijenta koga preuzimamo sa gore pomenute adrese i koji inicira konekciju ka serverima. Sa gore pomenute adrese možete inicirati Web instalacije, sledećih samostalnih komponenti Visual Studio-a:

 •    Visual C++ 2010 Express
 •    Visual C# 2010 Express
 •    Visual Basic 2010 Express
 •    Visual Web Developer 2010 Express

U ovom uputsvu detaljnije ćemo obuhvatiti proces instalacije Visual C# 2010 Express-a


Odabirom opcije “Install Visual C# 2010 Express” preuzimate fajl “vcs_web.exe“, veličine 3 MB-a, čijim startovanjem, inicirate proces instalacije.


Odabirom opcije “Next” prelazimo na sledeću formu instalacinog vizarda.


Potvrdom licence i još jednim klikom na “Next” dugme, dolazimo do forme koja nudi izbor dodatnih opcionih paketa koje možemo instalirati uz Visual C# 2010 Express. Ponuđeni su Microsoft Silverlight plugin i Microsoft SQL Server 2008 Express. Posebno je zanimljiva opcija instalacije Microsoft SQL Server Express verzije, koja se tesno integriše sa Visual Studio-om i olakšava nam rad na projekatima koji se oslanjaju na baze podataka.


Sledeća forma sadrži spisak komponenti koje će prilikom procesa instalacije biti preuzete i instalirane na sistem. Takođe na datoj formi možemo promeneti podrazumevanu putanju instalacionog direktorijuma. Odabirom “Install” dugmeta startujemo proces same instalacije.


Proces instalacije je propraćen detaljnom informacijom o trenutnom statusu download-a, preuzetoj i preostaloj količini podataka, kao i komponentama koje se aktuelno downloaduju i instaliraju.


Proces instalacije nije dugačak i u dobroj meri zavisi od brzine Vaše internet konekcije. Sledeća slika nas obaveštava o uspešno završenom procesu instalacije.


Ovim smo uspešno instalirali Microsoft Visual C# 2010 Express. Ukoliko želite da pored C#-a, u Visual Studio IDE okruženju radite sa još nekim programskim jezikom možete instalirati Visual Basic 2010 Express i/ili Visual C++ 2010 Express. Procesi instalacije su praktično identični. Takođe ukoliko planirate da razvijate Web aplikacije i radite sa Java skriptom i ASP. NET-om, sleduje Vam obavezna instalacija Visual Web Developer 2010 Express-a.

Podelite sa drugima!
  Vladimir Blagojevic

  Vladimir Blagojevic

  Vladimir Blagojević je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama. Kontakt adresa - vlada.blagojevic@gmail.com

  More Posts

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.60 out of 5)
  Loading...Loading...

  12 Komentara na Visual Studio 2010 Express – Instalacija

  1. Đina says:

   Poštovani,
   Ja želim da instaliram Visual Studio 2010 Express. Kako mogu da proverim na koliko GHz radi moj procesor, da li je 32-bitna ili 64-bitna verija i sa koliko je obrtaja hard disk?

   Pozdrav
   Đina

  2. Vladimir says:

   Đina u Windows 7 možete da odete control panel -> system
   Tu u panelu sa informacijama pod stavkom system bi trebalo da stoji koji procesor imate i da li je sistem 32-bitni ili 64-bitni

   control panel – administrative tools -> computer management -> device manager -> disk drives
   tu možete da vidite koji su diskovi prisutni na sistemu i da potražite njihovu tačniju specifikaciju na internetu, gde možete i naći broj obrtaja diska

   • Sasa says:

    Imam jednu igru koja izbacuje greska, a ista greska se uklanja tako sto se instalira microsoft visual studio.
    Postovani, mene interesuje sada, da li ja moram u potpunosti ukloniti visual studio sa svog kompjutera koji vec ima, sto bi bilo logicno, da bih na njegovo mesto instalirao onaj koji je potreban ? Samo ne zelim da pogresim u nicemu. Hvala.

    • Sasa says:

     Puno ime microsoft visual C++ redistributable….

     • Vladimir says:

      Saša Microsoft Visual C++ redistributable paket zahtevaju mnoge igre i generalno je nezavistan paket od Visual Studija, instalirajte samo njega i to će vam rešiti problem. Inače mislim da se prilikom instalacije Visual Studia automatksi instalira i c++ redistributable paket kao jedna od međuzavisnoti, pa zato ne dobijate grešku kada je instaliran Visual Studio.

      • Sasa says:

       Hvala vam na odgvoru.
       Interesuje me samo to, da li je moguce da ja obrisem jedan redistribute ako imam i ako nije odgovarajuci, da bih instalirao drugi koji jeste? To se tako radi, zar ne ?

      • Vladimir says:

       Nemojte sklanjati već postojeći C++ Redistributable paket, već uz njega instalirajte taj koji vam aplikacija (igra) zahteva. Na sitemu možete imati više C++ Redistributable paketa instalirano shodno verziji (2008,2010,2012,2013).

  3. Đina says:

   Hvala Vam!

   Pozdrav

  4. Sasa says:

   Postovani, hvala vam, mislio sam samo da moze naskoditi sistemu, a ne moze. Instaliracu onaj koji igra trazi. Veliki pozdrav, ovo je vise nego ozbiljan sajt. Ne kazem to zbog odgovora koje sam dobio samo, vec zbog sveobuhvatnosti. Pozdrav.

  5. Branka says:

   Instalirala sam visual C# 2010 express, ali sada mi trazi kod za ponovno pokretanje, isto se desava i ako deinstaluram pa opet instaliram. Na netu nisam uspela da pronadjem nista sto bi mi pomoglo, pa bih bila zahvalna ako biste vi imali neku ideju :)

  Napišite komentar ili odgovor

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.


  *


  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Top