Hyper-V Server 2012

Hyper-v Server 2012 je besplatna Microsoft platforma za virtuelizaciju koja se sastoji od Windows Server Core osnove i Hyper-V 3.0 hypervisor nadogradnje. Rezultat je stand-alone (bare metal) proizvod bez grafičkog interfejsa, trenutno jedno od nekolicine top rešenja za virtuelizaciju produkcionog ili test okruženja. Hyper-V Server koristi Windows Server driver model što znači da će korektno raditi sa hardverom kojeg podržava i Windows Server 2012. Instalira se direktno na hardver, relativno jednostavno, a po instalaciji iz konzole se podešavaju osnovni parametri sistema koji treba da omoguće funkcionisanje i upravljanje hypervisor-om. Upravljanje se vrši udaljeno, sa klijentskog ili serverskog operativnog sistema putem Hyper-V Manager MMC konzole, na isti način kao što se upravlja Hyper-V Server rolom koja je integrisana na Windows Serveru (2012, 2008R2, 2008).

U okviru ovog  tekstu nećemo se detaljno baviti karakteristikama i prednostima samog hypervisora treće generacije, više detalja o toj temi možete videti u tekstu koji predstavlja Hyper-V 3.0 platformu.   Cilj ovog teksta je da predstavi Hyper-V Server 2012, a u zasebnom tekstu ćemo prikazati osnovni proces instalacije i konfigurisanja za upravljanje putem Hyper-V Manager konzole, iz klijentskog Windows 7 (ili Windows 8) operativnog sistema.

Hyper-V Manager – alat putem kojeg se upravlja Hyper-V Serverom je standardno integrisan u Microsoft serverskim operativnim sistemima, a dostupan je i na Windows 7 i Windows 8 klijentskim operativnim sistemima u okviru Remote Server Administration Tools (RSAT) instalacije. RSAT je instalacioni paket alata namenjen IT administratorima koji omogućuje udaljeno upravljanje Microsoft serverskim operativnim sistemima sa klijentskih radnih stanica. Hyper-V Server 2012 je besplatan. Sam proizvod možete potpuno besplatno instalirati i koristiti za virutelizaciju svog produkcionog ili test okruženja, ali je bitno znati da sa sobom ne nosi nikakvu licencu za guest mašine koje u njemu planirate da pokrećete.

Upravljačka konzola za podešavanje osnovnih paremetara Hyper-V Servera 2012

 
Procedura konfigurisanja je nešto kompleksnija u odnosu na glavnog konkurenta VMware vSphere 5.1. Ne postoji web interfejs koji bi omogućio upravljanje sa bilo koje radne stanice, a ni raspoloživa dokumentacija nije  veoma jak argument za podršku. Sa druge strane, Hyper-V Server 2012 hardverska kompatibilnost je relaksiranija u odnosu na vSphere, pa ukoliko ste developer i kreirate test okruženje za svoje potrebe na hardverski nešto slabijoj konfiguraciji, postoji mogućnost da Hyper-V bude vaš jedini izbor. Svakako, Hyper-V Server 2012 nije slabiji proizvod u odnosu na VMWare konkurenciju, postoji dosta analiza i komparacija na internetu, a neke od njih upravo u segmentu manjih non-enterprise okruženja daju prednost Microsoft proizvodu.

Pomenuli smo da je downside ovog rešenja (posebno za manje iskusne korisnike, uglavnom one koji žele da kreiraju test ili virtualizuju development okruženje) nešto kompleksniji proces konfigurisanja. U procesu podešavanja za upravljanje sa udaljene mašine, odnosno povezivanja Hyper-V Servera sa Hyper-V Management konzolom (na Windows 7 ili 8 radnim stanicama), potrebno je uraditi nekoliko operacija na obe strane, a u nekima je neophodna upotreba PowerShell, odnosno CMD line konzole.

Budući da je Hyper-V Server, praktično Windows Server 2012 Core sa dodatom Hyper-V rolom, potrebno je podesiti i udaljeno upravljanje bitnim parametrima samog Core servera (remote Computer Management, EventViewer itd). Ovo nije tako teško kao što možda zvuči i svodi se standardne mehanizme konfigurisanja Server Core edicije, u pitanju su jednokratne i tipske operacije i nadamo se da će uputstvo za instalaciju i konfiguraciju koje prilažemo biti dovoljno.

Naglasićemo još da je konfigurisanje ovog sistema olakšano u domenskom okruženju, a nešto komplikovanije za standalone server. U prikazu instalacije i konfigurisanja bavimo se složenijim primerom u situaciji kad su i server i radna stanica za upravljanje u Workgroup okruženju. Hyper-V Server 2012 hardverski nije previše zahtevan, ali imajte u vidu da za iole komforan rad sa virtuelnim mašinama, naravno u zavisnosti od samih guest mašina i njihove namene, treba obezbediti značajno više resursa u odnosu na minimalnu konfiguraciju.

Minimalni hardverski zahtevi za Hyper-V Server 2012 (prema navodima sa TechNet-a):

 • Minimalno 1.4 GHz 64-bit procesor sa enablovanom hardware-assisted virtuelizacijom (Intel VT ili AMD-V)
 • Hardverski-omogućena Data Execution Prevention (DEP)
 • Minimalno 512 MB RAM memorije
 • Minimalno 1, preporučeno 2 mrežna adaptera

Sistemskim  zahtevima, odnosno detaljnim opisom stavki potrebnih za instalaciju i konfigurisanje Hyper-V Server 2012 platforme pozabavićemo se u narednom tekstu na ovu temu:

Hyper-V Server 2012 Instalacija i osnovno konfigurisanje

Podelite sa drugima!
  Branislav Kolar

  Branislav Kolar

  Branislav Kolar se bavi sistemskom administracijom na Windows operativnim sistemima i drugim tehnologijama koje su neophodne za održavanje IT okruženja. Redovno prati IT događanja i zavisnik je od testiranja novih proizvoda.

  More Posts

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.60 out of 5)
  Loading...Loading...

  Napišite komentar ili odgovor

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.


  *


  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Top