Najuspešnija srpska IT kompanija

Već godinama unazad kompanija Nordeus je najuspešnija srpska IT kompanija, ali i više od toga, ova firma pokazuje izrazit rast svoje vrednosti i na svetskom tržištu. Osnovali su je Branko Milutinović, Milan Jovović i Ivan Stojisavljević, IT profesionalci koji su u sred ekonomske krize 2009. dali otkaze u firmi Majkrosoft i vratili se u Beograd. Svi si ih ubeđivali da su napravili veliku grešku i da u domaćim uslovima ništa neće uspeti da pokrenu, ali oni su se držali svog sna i firma Nordeus je osnovana, a već 2010. godine je objavila igricu za Fejsbuk pod nazivom Top Eleven Football Menager, koja je zatim objavljena i preko mobilnih uređaja. Trenutno ima 12 miliona korisnika, od kojih se 5 miliona redovno dnevno prijavljuje na platformu i igra ovu igricu.

Osnovna ideja Top Eleven-a je zapravo dečački san. Šta bi bilo kada bi posedovali svoj klub i mogli sami da osmislite kako će izgledati stadion, sve pomoćne prostorije, koje ćete igrače izabrati za svoj tim i kako će se kreirati legenda sporta. I mnogi veliki i mali dečaci su bili privučeni ovom idejom i to u tolikoj meri da je Nordeusova igrica godinama bila najpopularnija u svetu. Za samo prvih godinu dana prihod Nordeusa je porastao 15 puta, a neto dobit se tada uvećala na preko 2,5 miliona evra.

Iako ovakav početak ove priče deluje bajkovito, nije bilo tako. Kako sam Branko Milutinović ističe odmah pred lansiranje njihove igrice na Fejsbuku su objavljene dve velike igre, korisnici su se skoncentrisali na njih i Nordeus se suočio sa prvim problemom – kako privući korisnike na svoju stranu. To su postigli boljim kvalitetom svog proizvoda, ali su isto tako morali da sačekaju da se priča o njima proučuje. To su bili krizni dani, međutim tim mladih IT inženjera nije želeo da odustane, da prekinu svoj san koji su počeli da prave u Beogradu i da se vrate u velike svetske IT centre i rade za nekog drugog.

Dve godine po lanisanju Top Eleven-a kompanija Nordeus je proglašena za najbrže rastuću u Srbiji i sa najboljim uslovima za zaposlene. Pored toga, te iste godine proglašeni su i za jednu od 25 najperspektvnijih evropskih kompanija. Plate su na svetskom nivou, a uslovi bolji nego za zaposlene u Guglu. Milutinoviću je izuzetno stalo do najboljih uslova rada, te tako zaposleni imaju sopstvenog kuvara, biraju lične jelovnike, a sport je obavezna aktivnost svakog dana koja pomaže razvijanju međusobne saradnje.

Naravno da Nordeus nije stao samo na ovoj igrici, već je godinama ulagao i vreme i novac u nove projekte i mlade perspektivne ljude nudeći im redovna takmičenja sa bogatim novčanim nagradama. Početkom 2017. lansirana je i nova igrica pod imenom Spellsouls: Duel of Legends koja je trenutno u takozvanoj softlounč fazi i dostupna je za preuzimanje u 8 država, od kojih su najveće Australija i Kanada. Ova igra kombinuje borbe u realnom vremenu sa strateškim planiranjima i pomoći će korisnicima da kroz svet fantazije i magičnih bića počnu da primenjuju iste principe u svakodnevnom životu i tako sebi trasiraju put ka bilo kom tipu uspeha.

Za više informacija posetite rapidos24.mx.