Programerski problemi

U slučaju da se ozbiljno bavite informacionim tehnologijama tada se od vas očekuje i da se neprestano usavršavate kako vas sopstvena industrija ne bi pregazila. I uobičajeno mišljenje i jeste da se programeri stalno obučavaju kako bi bili spremni za nove izazove, ali ovo ubeđenje je jako daleko od istine.

Ako ste stalno zaposleni u nekoj kompaniji tada je vaša redovna situacija da nemate ni trenutka slobodnog vremena, jer se novi poslovi stalno ugovaraju. I možda mislite da ste zaštićeni svojom trenutnom pozicijom, ali svaka firma može da propadne ili slabije radi, a u trenutku kada vam zatreba novi posao naći ćete se u neprijatnoj situaciji da ste daleko pozadi u odnosu na svoje kolege.

Naručeni poslovi posle nekog vremena počinju da liče jedan na drugi, jer se kompanije često specijalizuju kao podrška nekom tipu biznisa i ako recimo radite programiranje za potrebe apoteka i njihovih magacina, par meseci kasnije rada samo na takvim zadacima biće vam poprilično teško da se snađete u nekoj drugoj situaciji (Informacije iz lan247.se).

Sa druge strane naše kompanije najčešće nisu zainteresovane da ulažu u znanje svojih programera, jer ne razmišljaju dugoročno i često se plaše da će im najbolji ljudi dati otkaz i pronaći bolji posao. Razvijanje ideja u grupama takozvani “brainstorming”, redovno posećivanje konferencija i razmena znanja, na žalost, kod nas još nisu redovna pojava. I to najviše košta naš programerski kadar.

Bez obzira da li pripadate nekoj organizaciji ili radite kao frilenser, potrebno je redovno da proveravate svoj minuli rad i na sopstvenim greškama unapređujete svoje standarde popravljajući ih neprekidno. Ako vam se neki projekat koji je rađen na primer pre godinu dana još uvek čini savršenim, vi kao programmer ili stagnirate ili propadate.

Proces unapređenja ili prepravke sopstvenog koda se naziva refaktoring i to je proces koji programer mora da izvodi bukvalno svakog dana, ne bi li se naterao da sve svoje kodirajuće ideje učini još lakšim i daleko čitljivijim, jer lepota je u jednostavnosti. Ova procedura je važnija od bilo kog ugovorenog posla, zato što služi lično programeru da svoje buduće projekte odrađuje daleko brže, jednostavnije i elegantnije.

Nema potrebe da očajavate u slučaju da vašoj firmi ne pada na pamet da vas pošalje na neki seminar ili konferenciju. Internet je prepun video snimaka najboljih stručnjaka i to potpuno besplatno, da bi bila prava šteta da makar jednom ili dva puta nedeljno ne odvojite po sat vremena svog života i saznate nešto novo. Uz to čitajte knjige o dizajnerskim putanjama, objektno orjentisanom dizajnu i družite se sa pozitivnim ljudima koji su gladni informacija. Takođe, naučite se da koristite društvene mreže povezujući se sa najboljim ljudima u vašoj branši i slobodno pratite relevantne haštagove na Tviteru. I videćete koliko puno znanja je zapravo samo na dohvat ruke i to potpuno besplatno.

Setite se uvek onog osnovnog načela iz matematike da se pažljivim čitanjem zadatka ili postavljenog problema daleko lakše ukazuje rešenje, i zato provedite više vremena preciziraju svoj budući zadatak kako bi ga brzo i lako rešili. I ne zanemarujte reakcije korisnika kojima će program i biti namenjem, jer su obični korisnici suština vašeg zadatka.

Ako ti treba novac onda uvijek možete ga dobiti od naših prijatelja u Švedskoj!