Najuspešnija srpska IT kompanija

Već godinama unazad kompanija Nordeus je najuspešnija srpska IT kompanija, ali i više od toga, ova firma pokazuje izrazit rast svoje vrednosti i na svetskom tržištu. Osnovali su je Branko Milutinović, Milan Jovović i Ivan Stojisavljević, IT profesionalci koji su u sred ekonomske krize 2009. dali otkaze u firmi Majkrosoft i vratili se u Beograd. Svi si ih ubeđivali da su napravili veliku grešku i da u domaćim uslovima ništa neće uspeti da pokrenu, ali oni su se držali svog sna i firma Nordeus je osnovana, a već 2010. godine je objavila igricu za Fejsbuk pod nazivom Top Eleven Football Menager, koja je zatim objavljena i preko mobilnih uređaja. Trenutno ima 12 miliona korisnika, od kojih se 5 miliona redovno dnevno prijavljuje na platformu i igra ovu igricu.

Osnovna ideja Top Eleven-a je zapravo dečački san. Šta bi bilo kada bi posedovali svoj klub i mogli sami da osmislite kako će izgledati stadion, sve pomoćne prostorije, koje ćete igrače izabrati za svoj tim i kako će se kreirati legenda sporta. I mnogi veliki i mali dečaci su bili privučeni ovom idejom i to u tolikoj meri da je Nordeusova igrica godinama bila najpopularnija u svetu. Za samo prvih godinu dana prihod Nordeusa je porastao 15 puta, a neto dobit se tada uvećala na preko 2,5 miliona evra.

Iako ovakav početak ove priče deluje bajkovito, nije bilo tako. Kako sam Branko Milutinović ističe odmah pred lansiranje njihove igrice na Fejsbuku su objavljene dve velike igre, korisnici su se skoncentrisali na njih i Nordeus se suočio sa prvim problemom – kako privući korisnike na svoju stranu. To su postigli boljim kvalitetom svog proizvoda, ali su isto tako morali da sačekaju da se priča o njima proučuje. To su bili krizni dani, međutim tim mladih IT inženjera nije želeo da odustane, da prekinu svoj san koji su počeli da prave u Beogradu i da se vrate u velike svetske IT centre i rade za nekog drugog.

Dve godine po lanisanju Top Eleven-a kompanija Nordeus je proglašena za najbrže rastuću u Srbiji i sa najboljim uslovima za zaposlene. Pored toga, te iste godine proglašeni su i za jednu od 25 najperspektvnijih evropskih kompanija. Plate su na svetskom nivou, a uslovi bolji nego za zaposlene u Guglu. Milutinoviću je izuzetno stalo do najboljih uslova rada, te tako zaposleni imaju sopstvenog kuvara, biraju lične jelovnike, a sport je obavezna aktivnost svakog dana koja pomaže razvijanju međusobne saradnje.

Naravno da Nordeus nije stao samo na ovoj igrici, već je godinama ulagao i vreme i novac u nove projekte i mlade perspektivne ljude nudeći im redovna takmičenja sa bogatim novčanim nagradama. Početkom 2017. lansirana je i nova igrica pod imenom Spellsouls: Duel of Legends koja je trenutno u takozvanoj softlounč fazi i dostupna je za preuzimanje u 8 država, od kojih su najveće Australija i Kanada. Ova igra kombinuje borbe u realnom vremenu sa strateškim planiranjima i pomoći će korisnicima da kroz svet fantazije i magičnih bića počnu da primenjuju iste principe u svakodnevnom životu i tako sebi trasiraju put ka bilo kom tipu uspeha.

Za više informacija posetite rapidos24.mx.

Izbor pravog računara

U današnje vreme uopšte nije lako doneti najispravniju odluku po pitanju nabavke računara. Ova sada svima neophodna sprava je tokom poslednjih nekoliko decenija pretrpela velike promene i trenutno su vam na raspolaganju klasični, starinski desktopi, laptopovi, tableti i mobilni telefoni koji se počeli da se tretiraju kao računari. Greška koji ljudi često čine je da se odlučuju za stariji tip oblika uređaja samo zato što su navikli na njega i plaše se noviteta, ili nasuprot tome, odlučuju se za najnoviji hit na tržištu plašeći se da ne propuste nešto bitno. Međutim, sve ovo generalno nije ni važno u odnosu na neke druge i daleko bitnije činioce po pitanju izbora računara.

Stari dobri i valjani desktop računari

Ako imate više od trideset godina tada ste sigurno odrasli uz ovakve uređaje, a ako ste nešto mlađi, moguće je da se sećate kako je obično vaš otac stalno nešto popravljao oko njega, unapređivao, usput verovatno i nervirao majku. Računari su nekada bili papreno skupi i glomazni, i mahom muškarci su se prema njima odnosili kao prema automobilima. Ali nemojte da vas ova istorija udalji od njih.

Sada su desktop računari daleko laganiji i neverovatno stabilnije rade u odnosu na one od pre par decenija. Pošto su sastavljeni iz više samostalnih jedinica, kao što su sama desktop kutija sa lako zamenljivim delovima, monitor, zvučnici, kamera i ostali gadžeti, sve ove komponetne je uvek lako izvaditi i zameniti drugim. To znači da slobodno možete da izvadite grafičku karticu, procesor, ventilator ili bilo šta drugo što vam se ne sviđa ili ne radi kako treba i problem je rešen. U slučaju da to ne smete da uradite sami postoji toliko računarskih servisa i majstor je kod vas u kući za čas, za slučaj da ne možete da odnesete kutiju direktno u servis. Sa sobom obično nosi torbu punu delova, u slučaju da vi odmah telefonom ne uspete da mu objasnite šta bi mogao da bude problem, i praktično kao električar ili vodoinstalater sve rešava trenutno na licu mesta.

Uz ovu činjenicu bitno je istaći da na desktop možete da priključite više monitora što je nekim ljudima spas u poslu, jer recimo na jednom monitoru ide stanje na berzi, na drugom je čovek ulogovan u neku platformu preko koje radi, i recimo služi i za svakodnevne aktivnosti, od običnog kucanja dokumenata i mejlova do komunikacije preko društvenih mreža.

Takođe je desktop nezamenljiv u slučajevima da „ozbiljno“ radite preko njega, jer je tastatura daleko bolje ergonomski podešena za šake, a monitor je dovoljno veliki za duža gledanja. Skladištenje svih vrsta fajlova je neometano zbog uvek većeg kapaciteta memorije u odnosu na laptop, i ako usput volite da igrate kompjuterske igrice ovaj tip uređaja je pravi izbor za vas.

Laptop, tablet i telefon

U slučaju da puno putujete ili se prosto krećete kroz grad ili samo stan, a i kancelarija ili stan su vam mali i ne treba ih pretrpavati suvišnim detaljima, tada je laptop pravi izbor za vaše potrebe. Sasvim idealno služi da ga prenesete u kuhinju, recimo gledate kulinarski video i na licu mesta pravite isti obrok. Isto tako idealan je da ga postavite ispred investitora ili komisije pred kojom branite svoj projekat i odmah pokažete svoje znanje. Služi odlično i za brze prepiske i društvene mreže, ali nije dobar za duže gledanje ili ozbiljnije kucanje.

Tableti su još manja verzija laptop računara i čak su zgodniji za putovanja, pod uslovom da baš nemate nameru da pišete velike emailove. A mobilni telefoni su danas praktično računari naše dece i upravo zbog ove činjenice tehnologija se kreće u unapređenju mobilnih aplikacija, gde najmanje ima kucanja teksta, a daleko više fotografisanja.