Uklanjanje obaveštenja o updejtovanju programa

Znate kako ponekad updejtovanja programa ili prosto promene unutar velikih kompanija Interneta mogu vas lično da pogađaju time što će vam bukvalno dosađivati uslovima promene svojih polisa. I takav slučaj se recimo desio pre nekoliko godina kada je Gugl preuzeo YouTube video platformu i u želji da svojim službenicima olakša posao počeo da gnjavi korisnike YouTube kanala da što pre objedine svoj nalog sa Gugl nalogom.

Razumljivo je da je nekom ko radi u Guglu daleko lakše da usmerava marketinške poruke ili da ima pregled svih vaših aktivnosti ako su vam oba naloga pod jednim imenom. Međutim, onaj ko to nije želeo da uradi morao je da se bori svakog jutra pošto bi uključio računar sa skoro obavezujućim porukama o izmeni podataka. No, na sreću i ova epizoda se završila i sada možemo da nastavimo rad neometano sa različitim nalozima.

Sa ovom problematikom je tesno vezano i updejtovanje programa, najčešće onih koji su u direktnoj vezi sa Internetom. Firme se trude da stalno unapređuju svoje performanse i dizajn, i nije neobično niti retko da ponekad promaše u svojim težnjama i naprave nam veće probleme sa novim verzijama svojih programa. Zato neki ljudi nisu baš zainteresovani da imaju poboljšane verzije, a ponekad je u pitanju i stariji tip računara koji ne može da iznese toliku brzinu ili količinu podataka.

No, ako ne apdejtujete svoj program, firma koja ga zastupa može i da počne da vam dosađuje stalnim upozorenjima. A u nekim situacijama njihove banere nikako ne možete da uklonite sa ekrana. Ali rešenje postoji unutar pretraživača Firefox i možete ga preuzeti sa addons.mozilla.org. Tu ćete pronaći takozvani „Addon Remove It Permanently“ koji trajno može da ukloni neki element sa korišćene strane na Netu. Funkcioniše takođe i za uklanjanje sa same strane, ali i sa celog sajta ili domena. Takođe nudi i uklanjanje neželjenih tabela, iFrame elemenata, dozvoljava vam editovanje linkova i obrisanih elemenata i nudi još nekoliko preciznijih podešavanja.

Čak i u slučaju da želite da koristite sasvim drugi pretraživač uz ovaj program je moguće da iz starog pretraživača izvezete celu svoju arhivu blokiranih strana, oglasa i drugih elemenata i da je uvezete u novi pretraživač. Odlično funkcioniše za starije verzije Firefox-a, ali se za novije preporučuje „Yet Another Remove It Permanently“ koji je bolje prilagođen „novim pravilima igre“.

Još jedna opcija za rešenje ovog problema jeste i promena User Agenta. za ovo nije potrebno da preuzimate prethodni program. U vašoj address bar liniji treba da stoji „about:config> I’ll be careful, i promise! > Search: general.useragent.override >“ i tu je potrebno da duplo kliknete na ulaz i promenite liniju u ono što želite. Ako taj ulaz ne postoji tada možete i sami da ga napravite tako što ćete bilo gde u liniji about: config na takozvanom „preference“ spisku da klinkete i otvorite novi string, a za ime upišite general.useragent.override, a kao sadržaj za bilo koju vezu koja vam odgovara, recimo kao što je verzija Firefox-a koju želite da koristite. U slučaju da vam se ovo rešenje ne sviđa lako možete da ga uklonite desnim klikom na taj ulaz i resetovanjem. Posle restartovanja program će se ponašati kao i ranije.