Vizuelni nastup na Internetu

Naravno da je sadržaj vaše prezentacije na Internetu najvažniji. Tako je bilo od samih početaka ove mreže i tako će i biti ubuduće, međutim sa sve bržim zahtevima života i online nastup je počeo da se transformiše u pravcu vizuelnih prezentacija i odjednom je postalo jako važno kako izgledaju fotografije ili grafike.

Ukoliko predstavljate sebe ili svoju kompaniju grafičkim prikazima ili fotografijama potrebno je da ti prikazi izgledaju kvalitetno i daleko od amaterskih. Međutim, nemojte odmah očajavati, jer vam za ovo nisu potrebna ulaganja u profesionalni fotopaparat, reflektore, niti skupe i komplikovane programe za editovanje. Takođe vam nije potreban ni tim asistenata, a ni grafičkih dizajnera. Pod uslovom da vam je budžet ograničen možete delovati sasvim pristojno i ako umete svoju najobičniju kameru na mobilnom telefonu da iskoristite na pravi način posedujući sigurnu ruku i osećaj za osvetljenje.

Nije sve u Fotošopu

Sigurno da nije, a nije ni u Premijeru, zato što ovi programi umeju da budu jako komplikovani i uz to su skupi za preuzimanje. I baš zato postoje i neke alternative koje se često pokazuju i boljim za uobičajene, ali zahtevnije obrade grafičkih prikaza.

Picasa je jedan od takvih programa. Ukoliko imate email nalog na Guglu, tada momentalno imate i pristup ovom programu. Poseduje osnovne editing fukcije, prilagođavanje kontrasta, boja i temperatura i filtere, kao što su sepija, crno belo ili mnoge druge. Korisna je i za organizovanje i bekapovanje vaših fotografija na cloud drajvu. Vrlo je jednostavna i lako se koristi.

Pored nje nešto bolji program je i Paint.net za koji se javno smatra da je kao neka kombinacija Majkrosoftovog Paint-a i Fotošopa. Ima osnovne funkcije kao što je skaliranje slike, kropovanje, ali podržava i komplikovanije funkcije kao što su lejeri, prilagođavanja ili alati za selekciju. I iako ovom programu nedostaju neke bitne, ali profesionalnije funkcije, možete uz njega odraditi većinu zadataka koji su vam generalno i potrebni. Međutim, nekim korisnicima ovaj program nije dostupan pošto je namenjen samo Windows okruženju.

Među najboljima, a besplatni

Fotor je još jedan od boljih programa za editovanje i retuširanje na tržištu, i naravno besplatan je potpuno. I za razliku od Paint.net-a daleko je lakši za upotrebu. Može izuzetno dobro da vam služi ako nemate nameru da do besvesti podešavate kontraste, lejere, boje ili maske. On ipak nudi mnogo alata za poboljšanje fotografija i jedan je od popularnijih programa koji se najčešće koriste na Instagramu. Poseduje i zanimljiv alat koji može da se fokusira na jedan deo slike, a idući ka krajevima da je lagano zamućuje. I omogućava kreiranje kolaža.

I naravno, program koji je potpuno besplatan, ali je zbog svojih svojstava u rangu Fotošopa i Premijera, je GIMP. Malo je nezgodan u početku zato što je interfejs modularno orjentisan, ali kada se jednom naviknete na njega, shvatićete koliko vam zapravo i odgovara. Ovaj editor baš i nije najjednostavniji za učenje, ali uz malo upornosti i volje, počećete da radite u njemu kao pravi profesionalac, zato što ovaj program i poseduje sve ono što bi grafički dizajner samo mogao da poželi, od lejera, podešavanja, maski, boja, svetla do podržavanja skriptova i plaginova koji jako puno olakšavaju posao ako radite sa više slika istovremeno.