Zvezde balkanskog Interneta

Kako Internet tehnologije napreduju čini se da klasična televizija gubi novu publiku i prinuđena je da se skoncentriše samo na starije generacije koje ne vladaju novim tehnološkim alatima. Sredovečna i mlađa populacija su usresređene na popularne video platforme čak toliko da prestaju da prate filmove i serije, i za svoje junake i uzore proglašavaju neke do skoro nepoznate osobe. Slava je postala lako dostižna svakom od nas samo ako imamo talenat da ispričamo priču na pravi način ili snimimo nešto zanimljivo.

U proteklih više od deset godina prvu liniju popularnih osoba činili su blogeri koji su odjednom počeli da kreiraju javno mnjenje vezano za političke i socijalne teme. Za njima su se pojavile i kuvarice, jedna prava armija mahom žena ujedinjenih u ideji dobrog zalogaja, a potpuno ravnodušnih prema međudržavnim odnosima. Tako su se svojevremeno i dodeljivale nagrade za blogersko kulinarstvo koje nisu poznavale državne granice, i iz ove saradnje izrodila su se mnoga prava prijateljstva i čak poslovne saradnje.

Za njima su na scenu stupile modne blogerke i šminkerke, mlade devojke, pune svežih ideja i dobrog raspoloženja. Ali nekako u to isto vreme YouTube kanal je postao sve popularniji i većina se preselila baš na to mesto. Te ako vas je zanimalo ko su to naše prave zvezde zabave sada ćete i saznati za neke od najpopularnijih.

Comedy Lab GR je grčki kanal na YouTube-u koji ostvaruje ogroman promet od preko 100 miliona pregleda, ali na žalost na njemu je sve ispisano na grčkom. Sledeći je Jeremy, takođe Grk, mlad momak koji snima sve vrste situacija i svoje komentare na njih. Zatim se pojavljuje srpski kanal pod imenom Serbian Games BL koji objavljuje teme vezane za kompjuterske igrice, a najčešće Minecraft. Mudja je takođe vrlo popularni tjuber i bavi se istim temama kao i Serbian, ali ne voli Minecraft.

Teo CRi je najpopularniji grčki tjuber i ima preko 220 miliona pregleda, a na svom kanalu emituje snimke vezane mahom za fudbalske utakmice. Dok nešto više pregleda od njega ima Jumbo, mladi Albanac sa Kosova i Metohije koji na svom kanalu uglavnom emituje snimke video igrica. Jumbo je poznat po tome što na svom kanalu ima preko 1,7 miliona pretplatnika i preko 260 miliona pregleda. I definitivno kralj balkanskog YouTube-a je kanal Bodil40 bugarskog momka Martina Petrova, koji je stekao preko 1,9 miliona pretplatnika i skoro 400 miliona pregleda. Ovaj kanal, kao što već možete da pretpostavite, se takođe bavi gejmingom. Zaključak je da generalno gledano muškarci više vremena provode na ovoj platformi i redovno se konsultuju preko video klipova kako bi rešili njihove izuzetno važne životne probleme.

No, šalu na stranu, i žene su tu negde iza njih. Srpska modna i video blogerka pod pseudonimom Zorannah ostvaruje veliki broj pregleda, ali svoje glavne izvore finansiranja bazira na ugovorima sa stranim marketinškim agencijama za koje prezentuje proizvode njihovih klijenata. I uz tu najpopularniju žensku kategoriju, treba istaći i kulinarske video kanale, kao i motivacione govornike koji se tek sada bude na Balkanu. Ima ih nekoliko koji odskaču od proseka, samo što je njihov problem u tome da se nisu dokazali u tržišnim uslovima i tako zaradili svoje bogatsvo kao njihovi kolege na zapadu; već pokušavaju da se obogate čistim teoretisanjem.